Július 1-jétől az ország összes online pénztárgépet használó vendéglátó üzletének,

minden étteremnek, kávézónak, cukrászdának, bárnak, gyorsétteremnek, büfének, kocsmának vagy szórakozóhelynek kötelező lesz forgalmi, statisztikai adatait a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) szoftveren keresztül továbbítani. Tehát a vendéglátás területén nagy változás lesz.

De nem csak ott! Hiszen a fenti kötelezettség vonatkozik a jeggyel látogatható turisztikai attrakciókra, a múzeumokra, várakra, fürdőkre, strandokra, állat- és vidámparkokra, zenés, táncos rendezvényekre is. A vendéglátás területén működő vállalkozásoknak időben fel kell készülniük az NTAK adatszolgáltatásra. Még akkor is, ha a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) önkéntes adatszolgáltatói tesztidőszakot is indított és erre a lehetőségre kiemelten fel is hívja a figyelmet. Az MTÜ szerint a vállalkozók így a szoftvereket időben telepíteni tudják és kipróbálhatják az adatküldés folyamatát. Biztosítva ezzel, hogy a turisztikailag legforgalmasabb nyári időszakban már semmilyen fennakadás ne legyen a napi üzletmenetben a szoftverhasználaton alapuló automatikus adatszolgáltatás.

A Magyar Turisztikai Ügynökség ingyenesen biztosítja a VENDÉGEM szoftvercsaládot.

A VENDÉGEM Vendéglátást és a VENDÉGEM Attrakciót úgy fejlesztették ki, hogy az NTAK adatküldés mellett az egyszerű értékesítési feladatok is könnyen elvégezhetőek velük. Ez akár üzletfejlesztési lehetőséget és piaci lendületet is jelenthet. Nézzük miért!

A VENDÉGEM Vendéglátás szoftver lehetőséget ad a rendelések rögzítésére, kezeli a terméktörzset, a sorszámhasználatot, vagy az asztalos kiszolgálást, illetve a fizettetést és a borravalót is. Mind helyben fogyasztás, mind elviteles értékesítés esetén. A megfelelő blokknyomtatóval pult és konyhai összesítőt is nyomtat.

A VENDÉGEM Attrakció szoftver segítségével a jegyértékesítés és a jegyérvényesítés is teljes körűen elvégezhető. Meghatározhatóak a különböző jegytípusok, az egyes szórakoztatóprogramok is előre rögzíthetőek A blokknyomtató segítségével pedig az értékesített jegyek is kinyomtathatóak.

Mindkét szoftver minden tranzakció után automatikusan, emberi beavatkozás nélkül küld statisztikai adatokat az NTAK-ba. Az MTÜ éjjel-nappal elérhető ügyfélszolgálatot biztosít az adatszolgáltatásra kötelezett szálláshelyek, vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók szolgáltatóinak. Segítenek a regisztráció és az adatszolgáltatás folyamatában, illetve az ingyenes VENDÉGEM szoftverek használatával kapcsolatban is, ha kérdések merülnek fel.

Ha vendéglátóhelye van, vagy attrakciót üzemeltet, az alábbi elérhetőségeken várják a kérdéseket:

Telefon: 06 1 550 1855 (a hét bármely napján 0-24 órában hívható)

E-mail: turisztika@1818.hu

Ha személyesen kérdezne, akkor keresse bizalommal az Önhöz legközelebb eső Tourinform irodát! Az iroda munkatársai országszerte közel 100 ponton tudnak személyesen is tájékoztatást nyújtani és a regisztráció elvégzésében segíteni.

 

Az adatszolgáltatási kötelezettség alól mindössze három kivétel van:

  • a munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhelyek,
  • a rendezvényi (fesztivál) étkeztetés,
  • illetve a mozgó vendéglátóhely (büfékocsi).