Arról már korábbi blogbejegyzésünkben beszámoltunk, hogy július 1-jén lép hatályba az a rendelet, aminek értelmében 13 százalékos szochót kell bizonyos megtakarítások kamatjövedelme után fizetni.

De a változások – pozitív is negatív is – sora ezzel még nem ért véget. Július 1-jétől sok a változás minden téren. Nézzük őket szép sorjában!

Havi 40 ezer forintos összeghatárig ingyenes bolti készpénzfelvétel

Ez egy jó hír, ami ráadásul ingyen jár minden bankkártya-tulajdonosnak egy hónapban legfeljebb két alkalommal 40 ezer forint erejéig. Természetesen ehhez olyan boltot kell majd találni, ahol ezt lehetővé teszik, de minden bank számára kötelező biztosítani ezt a szolgáltatást az ügyfélnek. Az ingyenes készpénzfelvétel limitje a két alkalom során összesen maximum 40 ezer forint. Ez azt jelenti, hogyha vásárolunk egy kereskedőnél és bankkártyával fizetünk, akkor kérhetünk még pénzt. Azaz a vásárolt termék összege mellett a kereskedő az általunk kért maximum 40 ezer forint összeget zárolja a bankkártyán és a megvásárolt termékkel együtt ezt a pénzt is megkapjuk. Így a havi ingyenesen felvehető limit 150 ezer forintról 190 ezer forintra növekszik.

Tudta-e? Az OTP és a Penny Market együttműködésének köszönhetően már évek óta ingyenesen juthatnak készpénzhez a vásárlók a Penny áruházak kasszáinál, akkor, ha minimum 3000 Ft értékben vásárol valaki. Egy összegben maximum 20 ezer forint vehető fel készpénzben, ám erre havonta akár több alkalommal is lehetőség van.

De az úgynevezett cash back szolgáltatás úgy tűnik egyelőre továbbra is csak itt lesz elérhető. Nem ismertek a kereskedői oldal nézetei, de még az sem, hogy a Penny más kártyákat is elfogad-e ezentúl.

1000 forintos alapszámla

Egy alapszámla maximális havidíja idén 3000 forint lehetett. A számlához korlátlan számú ingyenes bankkártyás fizetést kell biztosítani. Plusz ingyenesek olyan azonnali fizetési rendszerben végrehajtott átutalások is, mint a fizetési kérelem és a QR-kódos, NFC-s, valamint deeplinkes vásárlási tranzakciók.

A betéti kamatstopot három hónappal meghosszabbították

Csak egyes intézményi befektetők (nyugdíjpénztárak, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok) és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek látra szóló, legfeljebb egyéves futamidejű betétjeinek kamatát maximalizálták. Ezeknek az ügyfeleknek a bankok nem adhattak magasabb betéti kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél. Tehát a kamatmaximalizálás egyébként is csak a nagy összegű lakossági betétekre és az intézményi befektetőkre vonatkozik, a kisbefektetők nem kapnak olyan kamatot, hogy az beleütközne a kamatplafonba.

Alacsonyabb hitel

Júliustól szigorítani fogják a hitelfelvételt azok számára, akiknek egyedül vagy adóstárssal együtt legalább 500 ezer forint, de a 600 ezret el nem érő havi nettó jövedelme van. Módosul az adósságfék-szabályozás. Július 1-jétől az eddigi 500 ezerről 600 ezer forintra emelkedik az a küszöbérték, amely nagyobb arányban engedi adóssággal terhelni az adós havi jövedelmét.

Kisösszegű hitel

A pénzintézetek számára az úgynevezett kisösszegű hitelek esetében (pl.: személyi kölcsön, gyorshitel, áruvásárlási hitel) a törlesztőrészlet megállapításakor nem kötelező eleget tenni a JTM- korlátoknak. Ez az összeghatár most 300 ezer forint, júliustól azonban már 450 ezer forintig hitelezhetnek JTM-korlát nélkül.

Környezetvédelmi termékdíj mellé jön az EPR

Az EPR rendszer jelentős változása, hogy a szabályozás szerint a tárgyi kötelezett a csomagolás, alanyi kötelezettje a csomagolást létrehozó vállalkozás.

A vendéglátóüzletek és jeggyel látogatható turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége

A vendéglátóüzletek és jeggyel látogatható turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége szakaszosan indul el. Csak a százmillió forint nettó árbevétel fölött teljesítő vendéglátóüzletek és turisztikai attrakciók számára lesz kötelező az NTAK-adatszolgáltatás 2023. július 1-jétől. A 12 millió forint nettó árbevételt el nem érő szolgáltatók pedig mentesülnek a kötelezettség alól. Nem módosultak az NTAK-regisztrációra vonatkozó szabályok, így továbbra is minden vendéglátóüzlet és turisztikai attrakció számára kötelező a regisztráció.

Érettségiző gyerek

Annak a szülőnek, akinek most érettségizett a gyermeke egy módosított nyilatkozatot kell leadnia, amiben a változás dátumaként 2023. július 1-jét kell feltüntetni, mert az érettségiző gyermekek szülei 2023 júniusában jogosultak utoljára családi adókedvezményre.

Jogi személyek egységes nyilvántartása

Július 1-jén fog hatályba lépni a jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szóló törvény, amely létrehozza a cégek és a civil szervezetek egységes nyilvántartását. Alapvető és legfontosabb változás, hogy valamennyi jogi személy ugyanazon, egységes nyilvántartásba kerül bejegyzésre.

Polgári Törvénykönyv változásai

2023. július 1-jével több ponton módosulnak a Polgári Törvénykönyvjogi személyeket érintő rendelkezései.