Az ünnep alkalmából sokan szerveznek nyereményjátékot, de nem mindig biztosak az ezekkel járó kötelezettségeket illetően.

 

Egy nyereményjáték bejelentése nem minden esetben szükséges, vagyis nem mindig kell közölni a Szerencsejáték Felügyelettel a nyereményjáték rendezésének kívánságát. A szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény 23. § (1) bekezdése értelmében „aki rendszeresen saját nevében áruk, szolgáltatások értékesítését végzi, engedély nélkül rendezhet és bonyolíthat le vásárlással vagy szolgáltatás igénybevételével egybekötött ajándéksorsolásos akciót, amelyben a vásárlónak a meghatározott értékű, mennyiségű vagy fajtájú áru megvételekor vagy szolgáltatás igénybevételekor kapott sorsjegy nyilvános kihúzása esetén áru vagy szolgáltatás formájában nyereményt kell adni.”

Csak akkor minősül egy nyereményjáték ajándéksorsolásnak, ha egyszerre eleget tesz a következő három feltételnek:

  1. a részvétel feltétele meghatározott termék vásárlása, illetve szolgáltatás igénybevétele,
  2. ingyenes (a termék, illetve a szolgáltatás szokásos piaci árán felül további fizetési kötelezettség nincs),termék vásárlásakor vagy szolgáltatás igénybevételekor kapott
  3. sorsjegy nyilvános húzása útján történik a nyertes meghatározása.

Az ajándéksorsolást az első meghirdetést megelőzően 10 nappal be kell jelenteni a Szerencsejáték Felügyelet felé.

Nem bizonyul ajándéksorsolásnak, vagyis szerencsejátéknak:

  • ha a játékosok a vásárláskor, illetve a szolgáltatás igénybevételekor nem kapnak olyan ajándéksorsjegyet (bizonylatot, szelvényt, tanúsítványt), amelynek nyilvános kihúzásával lehet nyereményhez jutni. (Tehát nem nyereménysorsolás, ha például internetes regisztrációhoz van kötve a játék, vagy a termék csomagolásán található kód alapdíjas beküldéséhez.)
  • ha előre meghatározott feltételeknek megfelelően nyilvánítják nyertessé a sorsjegyeket. (pl: minden 20., az első 1000 vásárló nyer; előzetesen megállapított nyerő időpontok megállapításával szervezett promóció.)
  • olyan nyereményjáték, amelyben a játékos a szokásos piaci áron értékesített termék csomagolásában elrejtett ajándékra válik jogosulttá.
  • a vásárláskor ingyenesen kapott, azonnali nyereményre jogosító szelvények esetén nem minősül nyilvános húzásnak sem a gyártás, sem a játékosokhoz való eljuttatás, sem a nyerésre jogosító jelzések felfedésének folyamata.
  • olyan közösségi oldalon meghirdetett nyereményjáték szervezése, amely sem vásárláshoz, sem szolgáltatás igénybevételéhez nem kötődik, sem egyéb fizetési kötelezettség nem terheli a résztvevőt, a játékosnak csak hozzászólnia kell egy adott tartalomhoz, vagy megosztania/lájkolnia kell azt.
  • olyan termékvásárláshoz, vagy szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó promóció, amely során a játékosnak meghatározott szempontok alapján egy pályázatot kell benyújtania (pl. fényképezze le magát a megvásárolt termékkel) és a nyertesek kiválasztása nem sorsolás útján történik.

Az általunk szervezni kívánt nyereményjáték bejelentése tehát nem szükséges, ha a felsoroltak közé tartozik, mivel ekkor nem bizonyul szerencsejátéknak. Azonban ekkor se feledkezzünk meg arról, hogy a nyeremények után szja és szocho befizetési kötelezettségünk is keletkezik/keletkezhet!