2022-ben is május 20. a határideje annak, hogy rendelkezhetünk az szja 1 százalékáról. Adónkat felajánlhatjuk egy civil szervezetnek, vallási közösségnek vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.

A felajánlott adó 1 százalékát kizárólag olyan civil szervezetek kaphatják meg, amelyet előzetesen regisztráltak a NAV rendszerében. A technikai számmal rendelkező vallási közösségek és a kiemelt költségvetési előirányzat is részesülhet az adó 1 százalékában. 2022-től kezdődően a NAV a technikai számmal kapcsolatos nyilatkozatot automatikusan veszi figyelembe. Ez mindaddig így lesz, amíg a felajánló egy új nyilatkozattal meg nem jelöl egy másik kedvezményezettet vagy vissza nem vonja nyilatkozatát. A civil szervezetek esetében – változatlanul – minden évben meg kell tenni a felajánlást. A NAV közleményében arra is kitért, hogy abban az esetben, ha az adózó jogosult adó-visszatérítésre, akkor is rendelkezhetünk az szja 1 százalékáról. Mindezt a NAV által üzemeltetett online platformon is megtehetjük rendkívül egyszerűen és gyorsan. Az adóhivatal közleménye szerint, a legtöbb ember a gyermekek fejlődésére, gyógyítására és állatmenhelyek támogatására ajánlja fel adójának 1%-át.

A nyilatkozatot több formában – online, személyesen vagy postai úton – is be lehet nyújtani.

Amellett, hogy rendelkezhetünk az szja 1 százalékáról, eldönthetjük, hogy az szja bevallásunkkal egyidőben, vagy külön szeretnénk nyilatkozni a ’’21EGYSZA’’ lapon. Továbbá arról is tájékoztatta az embereket a NAV, hogy a munkáltatók az előző évekkel megegyezően, összegyűjthetik a munkavállalóik 1+1 százalékos nyilatkozatát.A NAV szerint az adó 1%-val támogatott szervezeteknek rendkívül fontosak és nagy segítség jelentenek a befolyt összegek.

Amennyiben az szja-bevallási tervezetről olvasna bővebben, akkor azt ide kattintva teheti meg! Kövessen minket a Facebook oldalunkon is!