A hvg.hu látta meg a Magyar Közlönyben és adta mindenki tudtára, hogy a kormány megduplázta a NAV-bírságokat, azaz a kiszabható pénzbüntetési tételeket.

A NAV-bírságokat alapból el kell kerülni! Az új rendelkezés, amely augusztus 1-jétől lép életbe, a három leggyakoribb mulasztásra vonatkozik. Azzal a kikötéssel, hogy csak a rendelet hatálybalépése után esedékes kötelezettségek megszegésére lehet az emelt büntetési maximumokat alkalmazni.

  1. A sima mulasztási bírság plafonja természetes személyek esetében az eddigi 200 ezer forintról 400 ezerre ugrik, a nem természetes személy adózóknál 500 ezerről 1 millióra.
  2. Ha valaki be nem jelentett munkaerőt foglalkoztat, az az eddigi egymillió forint helyett kétmillió forintos bírságot is kaphat.
  3. Az pedig, aki a számlaadási, vagy az iratmegőrzési kötelezettségének nem tesz eleget egymillió forint helyett kettőre számíthat.

Más pénzügyileg negatív híreink is vannak, ugyanis a tranzakciós illetéknél 50 százalékos emelés, az illetékmaximumoknál 100 százalékos emelés lesz augusztustól.