A vállalkozói lét sok szempontból vonzó. Aki csak a külsőségeket látja annak a szabadság, a függetlenség és a saját üzleti ötletek megvalósításának lehetősége jut az eszébe.

 

Azonban a vállalkozói élet nem csak az egyéni időbeosztásból, a kreatív ötletekből és ügyfélszerzésből áll, hanem sok adminisztratív és pénzügyi kötelezettséget is magában foglal. Mégis általában mindenki azt mondja, hogy egy egyéni vállalkozó könyvelő nélkül is elboldogul. Lehet. De sok odafigyelés és tudás is kell hozzá. Miért kell egy egyéni vállalkozónak könyvelő?

Valószínűleg elsősorban az a legfontosabb és a legmélyrehatóbb indok, amit valahogy nem igazán vesznek komolyan az emberek. Pedig ezért mindenképpen kellene egy egyéni vállalkozónak könyvelő!

„Az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységéből eredő kötelezettségeiért teljes vagyonával felel. Tehát a vállalkozásba egyébként be nem vont magánvagyonával is köteles felelni.”

Egy könyvelő segíthet abban, hogy a vállalkozó számára legkedvezőbb adózási formát válassza, és gondoskodik arról, hogy minden adózási határidő be legyen tartva. Arról se feledkezzünk meg, hogy az adminisztrációs feladatok – számlázás, bevallások készítése, nyilvántartások vezetése – rengeteg időt és energiát emészthetnek fel. A folyamatos jogszabályváltozások követése, a bonyolult előírások megértése például rengeteg időt vesz el egy egyéni vállalkozótól, miközben saját vállalkozását is fejleszthetné. Egy tapasztalt könyvelő átvállalja ezeket a feladatokat, így a vállalkozó több időt fordíthat a fő tevékenységére, az üzlet fejlesztésére és az ügyfelek kiszolgálására.

A jogszabályok és adózási előírások is gyakran változnak, és ezek figyelemmel kísérése önmagában is komoly feladat. Egy könyvelő naprakész a legújabb változásokkal kapcsolatban. Biztosítja, hogy a vállalkozó mindig megfeleljen az aktuális előírásoknak. Ezáltal elkerülhetők a jogi problémák és az esetleges büntetések is.

Bár egy könyvelő alkalmazása költséget jelent, hosszú távon sok pénzt takaríthat meg a vállalkozónak.