A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint a szervezet 2023-ra kockázatelemzésen alapuló módszerrel és a gazdasági trendekhez igazodva célzottan határozta meg az ellenőrzések irányait.

Ennek értelmében a NAV az adókijátszásra specializálódott szektorokat és tevékenységi köröket a rendelkezésére álló adatvagyon és a nemzetközi információcserével érkező adatok folyamatos elemzésével azonosítja. Tehát a szándékos adóelkerüléssel szemben határozottan – a jogszabályokban biztosított eszköztárral – fellép majd a hivatal. (A jogkövető adózók továbbra is támogatásra számíthatnak a NAV-tól a kisebb hibák javításában.)

Kiemelt figyelmet kapnak az olyan veszélyeztetett ágazatok, mint az építőipar, a számítástechnikai termékek kereskedelme, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, a zöldség- és gyümölcskereskedelem, az online értékesítés, valamint az „adózatlan” jövedéki termékek. Új szegmensek a NAV figyelmének fókuszában az étrendkiegészítőket, a tüzelőanyagot forgalmazók, a klímát értékesítők és -szerelők. De figyelmet kapnak a marketing-, reklám-, médiaszolgáltatás és filmgyártás területén tevékenykedők.

A foglalkoztatás jogszerűségének vizsgálata a NAV ellenőrzési portfóliójában évek óta prioritásként szerepel.

A visszaéléseket a hivatal idén különösen a vagyonvédelmi és építőipari szektorban, a takarítással, valamint munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozásoknál ellenőrzi. De a kiemelt és a legnagyobb adóteljesítményű adózók vizsgálata – a költségvetési bevételekre gyakorolt hatás miatt – 2023-ban is meghatározó jelentőségű. Ebben a körben a NAV a szokásos piaci árat megállapító határozatban foglaltak, a cégcsoporton belül gyártást végző veszteséges vagy igen alacsony nyereséget elérő adózók, valamint a kapcsolt vállalkozások közötti hitel- vagy más egyéb pénzügyi ügyletek transzferárszempontú ellenőrzésére koncentrál.

2023-ban támogató eljárással segítik a legkisebb vállalkozásokat.

Ilyen például a korábbi katások átállása új adózási módokra. Az engedély nélkül tovább működők helyszíni ellenőrzésekre számíthatnak. Továbbra is a figyelem központjában van az EU-ból, harmadik országból behozott és itt forgalomba helyezett, új gépjárművek utáni regisztrációs adó fizetése és az áfafizetés ellenőrzése.

Az e-kereskedelemben a vámellenőrzések az importnál jelentkező alulértékelések feltárására, valamint a közösségi és belföldi forgalomban tetten érhető áfakikerülésre, a vámérték valódiságára koncentrálnak. Központi téma lesz az importáruk termékbiztonsága. Illetve a hamis, veszélyes termékek kiszűrése. Folytatódik a csempészáruk illegális forgalmának visszaszorítása. Valamint figyelnek majd a hazai és nemzetközi jogszabályokban meghatározott korlátozások, tilalmak következetes érvényesítése.