Az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitó ülésén az hangzott el,

hogy december elején a kormány elővezet majd több olyan intézkedést (pl.: szja-mentesség), amelyek azt támogatják, hogy a nők 30 éves koruk előtt szüljék meg első gyereküket. Bár konkrét döntés még nem született. Orbán Viktor szerint az intézkedés lényege: a 25-30 éves kor közötti nők, ha gyereket vállalnak, 30 éves korukig nem kell személyi jövedelemadót fizessenek.

A miniszterelnök azt is elismerte, hogy bár a kormány nagyon sokféle családtámogatást vezetett már be, demográfiai szempontból eddig nem sikerült áttörést elérni. Ezért folytatás kell.

Most is lehet még igényelni anyasági támogatást is, a baba születése és féléves kora között, ami egyszeri juttatás.

Ha valaki úgy kalkulál, hogy jövőre 300 ezer forint lehet a gyed felső határa, akkor az szja-mentesség legmagasabb összege havi 45 ezer forint plusz jövedelmet jelenthet. A gyermek kétéves koráig.

A gyesen lévő anyuka azonban csak akkor tudná érvényesíteni az első gyermeküket megszülő nők tervezett adókedvezményét, ha a gyermek mellett (annak féléves kora után) már tud dolgozni, szja-köteles jövedelmet szerezni. Természetesen minél kisebb a jövedelem, annál kisebb az adókedvezmény.

Jelenleg a 25 évnél fiatalabbak mentesülnek a személyi jövedelemadó befizetése alól. De a 25 év alattiak szja-mentessége – amelyet az idén januártól vezettek be – nem korlátlanul jár. Csak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által az előző évi júliusában meghatározott bruttó átlagkeresetig.

Tehát várjuk a pontos számokat és a matekot. Hogy tiszta legyen az szja-mentesség kérdése a hölgyek számára.