Júniusban jelentősen változnak a készpénz behozatalának szabályai az Európai Unió külső határain.

Szigorúbbá válik az ellenőrzés, a készpénzellenőrzés, továbbá az aranyérmék, aranyrudak értéke is beleszámít majd az összeghatárba az idei nyártól. A készpénz-nyilatkozatot még mindig be kell nyújtania a vámhatóságokhoz annak, aki az Unió területére belép és a kilép, ha 10 ezer euró, vagy más valutában ezzel egyenértékű, illetve ezt meghaladó összegű készpénzt tart magánál. Az összeg több tételből is állhat, és a számításnál nem csak a bankjegyeket és pénzérméket kell majd figyelembe venni.

Készpénzellenőrzés során a 10 ezer eurós értékbe beleszámítanak a következők:

  • a bankjegyek és a pénzérmék (beleértve az olyanokat is, amelyek csereeszközként már nincsenek általános forgalomban, de egy pénzügyi intézménynél vagy központi banknál még be lehet váltani őket),
  • a csekkek és az utazási csekkek, a megnevezett kedvezményezett nélküli váltók, fizetési megbízások,
  • a legalább 90 százalékos aranytartalmú aranyérmék és a legalább 99,5 százalékos aranytartalmú aranyrudak, aranyrögök, aranyszemcsék is.

Ráadásul a vámhatóságok akkor is kérhetnek készpénznyilatkozatot a 10 ezer euró, vagy ezt meghaladó összegű készpénzről, ha azt postán, a rakomány részeként vagy futárral továbbítják. Aki bizonytalan abban, hogy kell-e készpénznyilatkozatot kitöltenie, az érdeklődjön a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Illetve lehet érdeklődni a saját nemzeti hatóságainknál, vagy külső uniós határátlépéskor a vámtisztviselőnél.