Ön tudja, melyik tagállam szabályai irányadóak a vevői készletre?

A vevőikészlet-egyszerűsítési vizsgálata során mindig annak a tagállamnak a szabályai az irányadók, ahol a vevői készlet található. Következésképpen, ha egy más tagállami adóalany szeretne belföldön készletet tárolni, akkor a belföldi szabályokat kell figyelembe venni. Viszont, ha egy belföldi adóalany szeretne vevői készletet létesíteni más tagállamban, akkor a készlet helye szerinti tagállam szabályai alkalmazandók.

Korábban a szabály alkalmazásában jelentős nehézséget jelentett, hogy a vevői készletre ható egyszerűsítés bevezetése csak lehetőség és nem kötelezettség volt a tagállamok számára. Voltak tagállamok, amelyek egyáltalán nem, vagy csak részlegesen, feltételekhez kötötten vezették be a szabályt. Illetve az egyszerűsítés lehetőségét csak viszonosság esetében adták meg.

2020. január 1-jétől azonban az úgynevezett „Quick Fixes”, „Gyorsintézkedések” csomag (a Tanács 2018. december 4-i [EU] 2018/1910 irányelve) keretében minden tagállamnak kötelezően és azonos feltételekkel be kellett vezetnie a vevőikészlet-egyszerűsítés lehetőségét. Így az általánosan alkalmazhatóvá vált. Ezért – bár továbbra is igaz, hogy annak a tagállamnak a szabályai alkalmazandóak a vevők készletére, ahol a készlet található – nagy meglepetésekre remélhetőleg már nem kell számítani.

Ne habozzon! Ha bármilyen kérdése merülne fel, keresse irodánkat és kollégáinkat elérhetőségeink egyikén bátran, hogy minél hamarabb segíteni tudjunk Önnek! Mi biztosan tudjuk a válaszokat és segíteni is fogunk a legjobb tudásunk szerint.