Az Európai Egészségbiztosítási Kártya egy ingyenesen kiváltható kártya,

amely az EU 27 tagállamának bármelyikében, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban vagy az Egyesült Királyságban való ideiglenes tartózkodása során ugyanolyan feltételek mellett és ugyanolyan áron (néhány országban ingyenesen) biztosít Önnek hozzáférést a szükséges állami egészségügyi ellátáshoz, mint az adott országban biztosított személyek számára. A Európai Egészségbiztosítási Kártya igényléséhez biztosítottnak kell lenni, illetve az állami társadalombiztosítási rendszerhez kell tartozni.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya alapvetően a kiállítástól számított 36 hónapig volt érvényes. Ez az érvényességi idő jelentősen változott az idei évben.

Az EU-Kártya az egészségügyi szolgáltatási járulékot (ami idén havi 11 300 forint, napi 380 forint lett) fizetők esetén legfeljebb 6 hónapig érvényes azzal, hogy az EU kártya kérelemnél hitelt érdemlő módon igazolni kell az egészségügyi szolgáltatási járulék folyamatos befizetését.

Az EU-Kártya hatálya a 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) szerinti egészségügyi szolgáltatásra jogosultak esetén az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság időtartamára szól. Azzal, hogy ez esetben az érvényesség legfeljebb 120 hónap (azaz 10 év) lehet. Ide tartoznak például a Magyarországon biztosított személyek, saját jogú nyugdíjasok, óvodások, nappali képzésen tanuló diákok.

Nem változott, hogy a tartós külszolgálatot vagy tartós külföldi szolgálatot teljesítő személy és hozzátartozója esetében a külszolgálat vagy külföldi szolgálat várható időtartamára szól az EU-Kártya, amely legfeljebb 48 hónap.

Amennyiben a fenti érvényességi időn túl szeretnénk egészségügyi szolgáltatást igénybe venni az EU-Kártyával, azt az érintett szolgáltató meg fogja tagadni. És csak a szolgáltatás kifizetése vagy az egészségügyi szolgáltatásra is kiterjedő magánbiztosításunk alapján kaphatunk ellátást.

Lájkolja Facebook oldalunkat!