Magyarországon az egyik legismertebb fintech cég a Revolut.

A Revolut alapjait két orosz férfi tette le 2015 júliusában az Egyesült Királyságban, Vlad Jacenko és Nyikolaj Sztoronszkij. Ma már világszerte közel 20 millióan használják a Revolut nyújtotta előnyöket, mint például a kedvezményes devizaváltás vagy a felhasználók közti ingyenes átutalás. De azért nem fenékig tejfel az élet, korai lenne elbúcsúzni a hagyományos bankszámláktól.

A Magyar Nemzeti Bank többször figyelmeztetett arra, hogy a litván bankszámlának és a cég külföldi működésének azonban több veszélye is van annál, hogy esetleg nem lehet munkabér átutalására használni a számlát. A Revolut nem a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézmény, nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint a magyarországi bankokra, mivel a litván központi bank felügyeli. Az egyik legnagyobb nehézséget az okozhatja, hogy problémák esetén nincs magyar ügyfélszolgálat, ahol intézkedni lehet; csak angolul tudunk ügyet intézni.

Az előnyök és hátrányok megismerése ajánlatos mielőtt Revolut számlát nyitunk. De van még egy nagyon fontos dolog, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban hívta fel a figyelmet. Sokan azt hiszik, hogy a NAV nem látja a Revolut számlákat, ezért az adóhatóság közleményt adott ki, amelyben jelezték, hogy a Revolut bankszámlán elhelyezett vagyonról is van információjuk.

Tehát, ha behajtásra kerül sor, akkor az ezen a számlán elhelyezett vagyon sem kivétel.

Ezzel megdőlt az a városi legenda, hogy a Revolut számlákra nem lát rá a hatóság. A közlemény szerint, aki önként és felszólítás után sem fizeti meg köztartozását, az számíthat rá, hogy a bankszámlájára inkasszó kerül. Akik tehát abban bíznak, hogy külföldön vezetett számláik mentesek a hatósági eljárás alól, azok nagyot tévednek a NAV szerint. Így a népszerű, virtuális pénztárcát kínáló bankszámlára elhelyezett vagyonról is van információja az adóhivatalnak. A NAV nem is egyszer kért már inkasszót, magyar állampolgár jelentős köztartozása miatt, Revolut bankszámlájára a litván adóhatóságnál.

A Nemzetközi egyezmények és uniós direktíva keretében a magyar illetőségű adózók pénzügyi számláiról automatikusan érkezik információ a NAV-hoz, amit az adóhatóság végrehajtási célokra is felhasználhat. Tavaly 87 joghatóságtól érkezett adat csaknem 870 ezer, külföldön vezetett számláról az adóhivatal tájékoztatása szerint.