Gyorsan végig futott az interneten a Jalsovszky Ügyvédi Iroda figyelmeztetése. Eszerint már 2023. december 30-ától érdemes a vállalkozásoknak megszigorítaniuk folyamataik, alkalmazottjaik felügyeletét.

Szigorodnak ugyanis a boltbezárás szabályai, már nem fogja egy figyelmeztetéssel megúszni az, akit számla– vagy nyugtaadási kötelezettség megsértésén kapnak. A figyelmeztetés megmagyarázza mit jelent az üzletlezárás és mikor kell arra számítani. Üzletlezárásra akkor kerülhet sor, ha az adózó valamely foglalkoztatottját nem jelentette be, igazolatlan eredetű árut forgalmaz, nem tesz eleget a számla- és nyugtaadási kötelezettségének vagy a pénztárgép kötelező használatával és üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségét megszegi.

A lepecsételt bejárat pedig sok vásárlót tud elriasztani.

A most hatályba lépő szabályok alapján már a számla- vagy nyugtaadási kötelezettség elmulasztásának első elkövetésekor is elrendelhető lesz az üzlet bezárása. Akkor is, ha a vállalkozást az első alkalommal kapják rajta a kihágáson.

Nem változik viszont az üzletlezárás kötelező időtartama! Az első alkalommal 12 napra, a másodiknál 30 napra, minden további esetben 60 napra zárják be az üzletet. A bezárás időtartama továbbra sem mérlegelési kérdés, azt jogszabály írja elő, annak hosszát a revizor nem jogosult mérsékelni.

A cégeknek mostantól nagyobb hangsúlyt kell fektetni a cég nevében eljáró személyek felügyeletére, illetve képzésére. Mivel egy egyszeri kihágás is végzetes következményekhez vezethet. Fontos, hogy az alkalmazottak is teljesen tisztában legyenek a jogszabályi előírásokkal, az adóhatóság gyakorlatával.

Gyakori hiba például, hogy a pultban álló eladó kiállítja a bizonylatot, de azt nem adja át a vevőnek. Pedig ez is a bizonylatkiállítási kötelezettség elmulasztását jelentheti.

Még egyszer jelezzük, hogy, aki nem akar kényszerpihenőt rögtön a 2024-es év első napjától az már idén december 30-án és 31-én is nagyon figyeljen oda a szilveszteri forgatagban a számla- vagy nyugtaadási kötelezettségre!