Megbolydult a magyar világ a gazdaságfejlesztési miniszter október eleji bejelentése után.

Megjelent a rendelet a SZÉP-kártyára vonatkozó szabályok módosításáról. Korábban a Széchenyi Pihenő Kártyára érkezett pénzt a második év május 31-éig lehetett felhasználni. Ezt követően a szolgáltató havonta 3%-ot levont az egyenleg terhére. Nemrégen a COVID járvány miatt született új döntés a használatról. Most a kormány a turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megőrzése érdekében arról döntött, hogy ezen adókedvezmény érvényesítését időponthoz köti. A SZÉP-kártyák alszámláin 2022. október 15-ig jóváírt összegeket 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni, ezt követően a kártya tulajdonosnak a teljes adótartalmat meg kell fizetnie. (Aki ebben érintett, azt 2023. január 15-ig kell tájékoztatnia a szolgáltatójának.) A kormány döntése értelmében a jövőben a 15 százalékos kedvezmény egy évig használható fel, a veszélyhelyzet miatt.

A SZÉP-kártyára vonatkozó rendelet egészen pontosan idézve így fogalmaz:

„a pénzforgalmi szolgáltató a Széchenyi Pihenő Kártya juttatásként átutalt, az utalást követő legalább 365 napos időszak alatt fel nem használt pénzeszköz erejéig és terhére egyszeri díjat számít fel március 20. és szeptember 20. napján. A díj nem számítható fel azon pénzeszközre, amely után e rendelet szerinti díjat már számoltak fel”.

A díj mértéke 15%, de legalább 100 forint. A 100 forintnál alacsonyabb összegek esetében levonják a teljes fel nem használt összeget. Fontos kiemelni, hogy a rendelet értelmében nem kamatot kell fizetni, hanem egyszeri díjat.

90 nappal a levonás előtt értesítést kell, hogy kapjunk a kártya szolgáltatójától a fel nem használt összegről és az azok után fizetendő díjakról is. Vagyis időben fogják és kötelesek is jelezni az ügyfeleknek, hogy vannak régóta parkoló összegek, amit célszerű felhasználni. A felszámított díjaknak viszont csak a felét teszi el a kártya kibocsátója, a másik felét a a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kapja meg. Ezzel feltehetően a költéseket szeretnék ösztönözni, valamint támogatni a hazai turizmust.