A Kormány korábbi döntése miatt 2023. január 9-től megszűntek a Széchenyi Pihenő Kártya, azaz a SZÉP Kártya alszámlái és annak teljes kerete valamennyi szolgáltatásra felhasználható.

A Széchenyi Pihenő Kártya felhasználásának veszélyhelyzetben történő eltérő alkalmazásáról szóló 237/2023. (VI. 19.) Korm. rendelet kibővíti a SZÉP Kártya felhasználhatóságát és plusz egy egyszeri juttatásra ad lehetőséget. Ez az új, de átmeneti szabályozás a következő felhasználási lehetőségeket teszi lehetővé:

A Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet részletesen meghatározza, hogy a SZÉP Kártyán lévő összeg milyen szolgáltatásokra vehető igénybe. Az új rendelet értelmében 2023. augusztus 1-jétől 2023. december 31-ig a SZÉP Kártyával kezdeményezett fizetés a kereskedő által értékesített élelmiszer vásárlására is felhasználható, azoknál a kereskedőknél amelyek az alábbi gazdasági tevékenységet/tevékenységeket folytatják:

TEÁOR kód Gazdasági tevékenység
1. 4711 Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem
2. 4721 Zöldség, gyümölcs kiskereskedelme
3. 4722 Hús-, húskészítmény kiskereskedelme
4. 4723 Hal kiskereskedelme
5. 4724 Kenyér-, pékáru-, édesség-kiskereskedelem
6. 4729 Egyéb élelmiszer-kiskereskedelem
7. 4781 Élelmiszer, ital, dohányáru piaci kiskereskedelme

A SZÉP Kártyával továbbra sem vásárolható alkoholtartalmú folyadék, valamint a dohány és feldolgozott dohánypótló termék.

A SZÉP Kártya keretének emelése egy egyszeri juttatást tesz lehetővé,

amely a SZÉP Kártyára meghatározott rekreációs keretösszegen (2023-ban 450 000 forint) felül adható, kedvező közteher-fizetés mellett.

A juttatás összege legfeljebb 200 000 forint lehet, amelyet 2023. augusztus 31. és 2023. december 31. között adhat a munkáltató.

Az egyszeri juttatásként adható összeg arányosításáról nem intézkedik a Rendelet, így az minden munkavállalónak teljes összegben adható függetlenül attól, hogy mikor kezdődik a munkaviszonya. Amennyiben a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn, az adható keret a 450 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben eltöltött napokkal arányos összege.

A béren kívüli juttatásnak minősülő rekreációs keretösszeg, valamint az egyszeri juttatás összege után a munkáltatónak 15 százalékos személyi jövedelemadót és 13 százalékos szociális hozzájárulási adót kell fizetnie. Az ezt meghaladó összeg viszont már más kategóriába esik, és béren kívüli juttatásnak nem minősülő meghatározott juttatásként kell meghatározni a közterheit. Ez azt jelenti, hogy a kifizetőnek a SZÉP Kártyára utalt összeg 1,18-szoros összege után kell megfizetnie az szja-t és a szocho-t.